"fijn dat alles compact rond het thema studiekeuze is geschreven"

Inspiratiegids voor professionals

Dit boek is speciaal voor loopbaanprofessionals, ouders met kinderen die een studie moeten kiezen en anderen die geïnteresseerd zijn in het onderwerp studiekeuze.

Studiekeuze

Strategie voor een toekomstwaardige keuze

Wat gebeurt er als je op de knop hebt geklikt?

1. je betaalt met iDEAL

2. je vult je gegevens in

3. ik stuur het boek op

© 2019 Gertie Boleij

Titel: Studiekeuze
Ondertitel: Strategie voor een toekomstwaardige keuze
Website:  https://gertieboleij.nl
ISBN 978-90-824-1141-6
NUR 130, 740, 776
Druk: Eerste druk, 2019

Auteur: Gertie Boleij
Uitgave: Business Value Publishing
Vormgeving/Drukwerk: Book Builders, bookbuilders.nl
Redactie: Bianca Nederlof, manuscriptredactie.nl
Eindredactie: Manon Kummer, uitdeverfcommunicatie.nl

Studiekeuze

Strategie voor een toekomstwaardige keuze

Wat gebeurt er als je op de knop hebt geklikt?

1. je betaalt met iDEAL

2. je vult je gegevens in

3. ik stuur het boek op

Al meer dan 20 jaar inspireert Gertie Boleij jongeren in haar manier van begeleiden in hun studiekeuze:

Verrassend, intensief, betrokken

Inspiratiegids voor ouders

Er is nog veel onbekendheid over wat er komt kijken bij studiekeuze.

“Had ik maar eerder geweten dat studiekeuze een proces is. Dan was mijn kind en mij veel frustratie bespaard gebleven.”

een ouder tijdens een speedcoach studiekeuze gesprek

Lees wat collega's van Gertie over dit boek vertellen

Ik heb genoten tijdens het lezen van dit boek. Een makkelijk leesbaar boek dat mijn visie op studiekeuze en de daarbij horende factoren helder beschrijft. Gertie geeft een mooi overzicht van de belangen en fases binnen het studiekeuzeproces en de rol of belemmering van ons onderwijs in dit proces. Een goed boek voor mensen in het onderwijs en voor ouders van jongeren tijdens hun studiekeuzeproces.
Annelies Hovestad
Rubik coaching - Geldrop - https://www.rubikcoaching.nl
Gertie is een enorme klus aangegaan om het onderwerp studiekeuze te belichten vanuit verschillende invalshoeken; vanuit de jongere, de ouders, het onderwijs, de overheid. Dit toont aan hoe complex (het maken van een) studiekeuze is en in wat voor een krachtenveld het zich bevindt. Dit verklaart deels ook waarom er zo veel en vaak “fout” wordt gekozen. Studiekeuze is niet slechts het probleem en de verantwoordelijkheid van een individuele jongere. Gertie betoogt, terecht, dat meerdere partijen en in samenhang met elkaar hun verantwoordelijkheid hierin moeten nemen. Haar betrokkenheid bij dit onderwerp spat van de bladzijden af. Dit alles opgetekend in haar eigen kenmerkende, directe en soms schurende schrijfstijl. Het is geen neutraal boek, Gertie neemt stelling en zegt waar het op staat. Dat recht heeft ze door haar jarenlange ervaring en de vele jongeren die ze de afgelopen decennia succesvol heeft begeleid bij hun studiekeuze.
Dorianne van Schaijk
Studiekeuze- en loopbaanadviseur voor studenten
Ik vind dat je een goed boek schrijft en ook dat het goed is dat je het schrijft. Vind het vooral ook fijn dat alles compact rondom het thema studiekeuze is geschreven; alle thema’s die ermee te maken hebben en (ontwikkelings-)know how (brein), onderwijswegen. Mooi dat je de jongere even losweekt van de ouders om zijn eigen onderzoek te doen.
Marja Blok
Loopbaancoach/trainer - Didam - http://www.marjablokcoaching.nl/
Al ruim 25 jaar heb ik gesprekken met leerlingen en studenten over het maken van de juiste studiekeuze. De eerste 23 jaar was ik werkzaam in het MBO onderwijs en sinds ruim 2 jaar coach ik studenten via mij bedrijf Inspiratiemotor. Het is goed om je te blijven ontwikkelen en niet te denken dat je alles al weet. Daarom heb ik het boek Studiekeuze van Gertie Boleij aangeschaft. Het boek gaf mij handige tips en inzichten die ik direct weer kon gebruiken. Het is een heel praktisch boek, helder en direct geschreven. Gertie heeft een duidelijke mening over het huidige reguliere onderwijs die ik, vanuit mijn ervaring, zeker deel. Het boek is een aanrader voor iedereen die werkt met jongeren.
Xandra Koops
Inspiratiemotor - Stadskanaal - https://inspiratiemotor.com
Gertie Boleij heeft een inspiratiegids geschreven waar professionals hun vingers bij kunnen aflikken. Het boek werkt minstens twee kanten op. Zij laat zien dat studiekeuze een life event is voor jonge mensen. Zij inspireert studiekeuze adviseurs: zij hebben het voorrecht jongeren te begeleiden in deze belangrijke keuze in het leven. De jongeren – op hun beurt – hebben de kans te leren omgaan met het maken van belangrijke beslissingen in het leven. Waardevolle bagage, die hen op hun lange ontwikkelweg ongetwijfeld vaker van pas zal komen. Gertie schrijft met een flinke dosis ervaring, kennis en kunde, vanuit haar hart. Zij heeft geen ander belang dan dat van jongeren voor ogen. Hen een toekomstperspectief bieden is wat haar drijft. Ze weet dit zodanig te vertalen dat studiekeuze méér is dan kiezen voor een opleiding. Het is weten wie je bent en wat je wilt en handvatten aangereikt krijgen om te verwezenlijken waar je naar streeft. Een cadeau dat je ieder zou toewensen.
Ellen Boleij

Studiekeuze

Strategie voor een toekomstwaardige keuze

Wat gebeurt er als je op de knop hebt geklikt?

1. je betaalt met iDEAL

2. je vult je gegevens in

3. ik stuur het boek op

Over Gertie Boleij

Gertie Boleij is studiekeuze-expert. Zij is gedreven en direct in het contact met mensen. Met haar analytisch vermogen is ze in staat om jongeren te helpen bij het vinden van hun talenten en ze aan te zetten tot actie. Gertie Boleij ziet het als een uitdaging om jongeren te helpen op hun pad naar volwassenheid. 

Ze heeft gewerkt als docent beeldende en audiovisuele vorming in het middelbaar beroepsonderwijs. Toen Gertie 40 jaar was, heeft zij de opleiding studie- en beroepskeuze aan de Academie Mens en Arbeid (AMA) in Deventer gevolgd. Daarna heeft ze gewerkt als decaan in het voortgezet onderwijs. Buiten het onderwijs ligt haar ervaring vooral op het terrein van loopbaanoriëntatie, begeleiding en bemiddeling in de commerciële re-integratiebranche.

Gertie is ervaringsdeskundige. Zij kon als jongere niet beslissen welke kant ze op wilde. Haar ouders riepen de hulp in van een studiekeuzeprofessional. Zij heeft een studiekeuzeonderzoek gehad en tests gemaakt. Daarbij heeft ze geleerd dat testen alleen niet voldoende zijn. Vanuit haar visie moeten deze aangevuld worden met gesprekken en eigen onderzoek.

Het bedrijf van Gertie, GB Studiekeuze, bestaat sinds 2009. GB Studiekeuze staat ervoor dat scholieren, studenten en volwassenen een passend antwoord krijgen op hun keuzevraag. Gertie Boleij is opbouwend, kritisch en betrokken. Zij houdt de ontwikkelingen in de maatschappij en het onderwijs nauwlettend in de gaten en past haar dienstverlening daar op aan. Gertie Boleij inspireert en motiveert bij JOUW keuze.

Fragment

Lees hier het voorwoord van het boek 'Studiekeuze'

De presentatie van Richard van Hooijdonk, trendwatcher en futuroloog op het Groeicollege van De Ondernemer, gaf mij de trigger om de verschillende posities en belangen van betrokkenen rondom jongeren en jongvolwassenen te onderzoeken.

Van Hooijdonk laat in een levensgroot beeld een foto van een klas rond 1900 zien. Daarna volgt een foto van een klas nu. Het schokkende is dat er nauwelijks iets veranderd lijkt te zijn. Dezelfde grote aantallen leerlingen in een klas en de docent staat voor de groep; er wordt klassikaal lesgegeven.

Associaties die dit beeld bij mij oproepen zijn: iedereen is gelijk ofwel de eenheidsworst, uit het hoofd leren, traditionele examens met dito vragen en de mentaliteit om te leren voor cijfers, de zesjescultuur.
Dat laatste zie je niet op de foto maar de gevolgen kan ik zo benoemen vanuit de herinneringen aan mijn schooltijd en uit de ervaringen van de jongeren nu.

Studiekeuze is mijn expertise. Mijn motivatie voor het schrijven van dit boek is dat ik jongeren een goede start wil geven aan het begin van hun loopbaan, het sleutelmoment van hun leven. Ik wil met dit boek inzichtelijk maken hoe studiekeuze werkt. Hoe de jongere kan kiezen voor de toekomst op basis van eigen onderzoek, onder begeleiding van een expert.

Nijmegen, 2019

Gertie Boleij

GB Studiekeuze