Oftewel: boeken schrijven is al bijna net zo lastig als een studie kiezen

Zomer 2018, nu moet het er toch van komen: ik ga een boek schrijven. Niet zomaar een boek, maar mijn boek met mijn levensding: studiekeuze. Mijn studiekeuzebureau bestaat bijna tien jaar. Twintig jaar heb ik in de re-integratie- mobiliteits- en loopbaanwereld gewerkt. Mijn diploma tot studiekeuze -e en loopbaanadviseur aan de AMA hebben me op dit loopbaanpad gezet.

In het mbo onderwijs ben ik docent geweest. In het voortgezet onderwijs havo en vwo decaan. Dat wil ik allemaal vertellen, samen met mijn inzichten maar hoe dan? Ik vertel jullie graag hoe het me is gelukt.

Lastige periode

Mijn ervaring wil ik in een boek samenbundelen. Poeh, wat is dat complex. Er zijn zoveel belangen rondom het kiezen van een studie! Belangen die niet onder woorden gebracht worden, maar die van grote invloed zijn op een keuze. Cijfers tonen aan dat grote aantallen jongeren een keuze voor een studie maken waarna ze al snel afhaken. Maar hoe komt dat toch, die acceptatie dat er geen aandacht besteed wordt aan zo’n sleutelmoment in het leven van een jongere? Juist op het moment dat hij te maken heeft met zijn puberbrein! Dan heb je nog het non-belang van het voortgezet onderwijs voor een juiste vervolgstudie na de diplomering. Daar moet ik iets mee doen. 

Zweten

De zomer van 2018 is lang en warm. Voordeel daarvan is dat ik buiten in de tuin kan schrijven. Computer buiten en gekleurde memovelletjes plak ik tegen de schutting. Geen last van regen of wind. Deze natuurelementen verstoorden het schrijfproces niet. Wel mijn onbekendheid met het schrijven van een boek. Ik gebruik op advies de snelschrijf methode. Ik heb een blauwdruk gemaakt voor de hoofdstukindeling en de items die er zeker in moeten komen. Voor elk onderdeel zet ik mijn stopwatch om in een korte tijd alle info over dat onderwerp op te schrijven. Wat een stress! Deze methode past niet bij mij. Mijn manier van werken is kauwen en herkauwen. Ik heb een paar rondes nodig om te vermelden wat ik wil. Ik wil duidelijk maken dat Studiekeuze een expertise is voor de professional en dat studiekeuze meer is dan het kiezen van een studie. En het allerbelangrijkste is dat ik vind dat de jongere zelf onderzoek doet. Onderzoek naar zelfkennis en de juiste studie, met hulp om dit zelfinzicht te krijgen. 

Andere prioriteiten

Bij de snelschrijfmethode hoort ook dat het manuscript binnen 30 dagen af is. Ondanks dat de zomer erg lang duurde, wel tot oktober, is dit niet gelukt. Mijn gewone werk als studiekeuzeadviseur vraagt ook aandacht. En ik duik ook volledig in de pilot voor mijn Opleiding studiekeuzeadvies in november. Weer studiekeuze, maar nu voor professionals die willen leren hoe studiekeuze effectief ingezet kan worden. Oefenen om tests te bespreken, gesprekken oefenen met jongeren (acteurs) die feedback geven aan de adviseur. 

En weer door

Tijdens de feestdagen pak ik mijn manuscript weer op.  Op naar de volgende ronde van verwerken. In het voorjaar volgt de derde ronde en voordat ik op vakantie ga, wil ik toch echt dat mijn manuscript naar een professionele redacteur gaat. Bloedeng vond ik het: wat een buitenstaander over mijn denkwijze en schrijfsel zegt. 

Na de vakantie krijg ik het manuscript retour met rode aantekeningen over tekstuele opmerkingen, voorstellen om tekst te verplaatsen en vooral ook: kan het wat minder scherp. De redacteur gaf het advies om een professional mee te laten lezen en te vragen naar feedback.

O jee, weer uit mijn comfortzone. Ik ga na wie ik in deze zomervakantie kan vragen om mijn manuscript te lezen en van opmerkingen te voorzien. Twee kanjers heb ik bereid gevonden om dit te doen. Wat ben ik er blij mee dat ze dit hebben willen doen. Hun tijd en expertise hebben zij besteed om het een bijzonder boek te laten worden. 

Ronde zoveel

Ja, toen kon ik zelf weer aan de bak. Alle opmerkingen, van beide professionals, moesten weer door mij overwogen worden om wel of niet te verwerken. Het is tenslotte mijn boek. Weer gaat het manuscript naar de redacteur om alle wijzigingen te bekijken. Nu is het manuscript toch echt af. 

Na inhoud komt vorm

In de tussentijd ben ik naar een vormgever en een drukker op zoek gegaan. Ondanks dat ik beeldend docent ben geweest, vond ik het lastig om een omslag te bedenken. Ik wilde dat aan een goede vormgever uitbesteden. De vormgever was snel gevonden: een boek dat hij eerder ontworpen had was eerder meteen bingo. Ik ging ervan uit dat dit ook zo voor mijn boek zou zijn. Ik heb de vormgever alleen verteld wat ik niet wilde: geen puzzelstukjes, geen rugzakjes, geen paden, geen koerstekens en geen landkaarten. Uiteindelijk komt hij er niet uit en geeft de opdracht terug. 

Doe het zelven

Mijn directe netwerk geeft aan dat ik zelf aan de slag moet gaan met het maken van een opzet en met ontwerpen. Ik gebruik het computerprogramma Canva en maak al snel vijf voorbeelden. Drie ontwerpen zijn heel grafisch met het woord Studiekeuze er groot op vermeld. Twee omslagen zijn in kleur met een foto erop. Een kleine groep meedenkers gaf aan dat de drie grafische ontwerpen het echt niet waren. Voor de twee met een foto heeft Pieter een poll op internet uitgezet om te onderzoeken waar de belangstelling naar uit gaat als het over studiekeuze gaat. Het was heel snel duidelijk: die omslag met de vogels heeft de voorkeur.

Spannende week

Nu is een andere vormgever met mijn voorstel aan het werk om er een mooie omslag van te maken. Deze week heeft hij het af en krijg ik het voorstel: weer zo’n spannend moment. Want ja, alles moet kloppen. Tekst, inhoud en de vormgeving van mijn boek.

De drukker staat al klaar. De maand september ben ik verloren met de vorige vormgever maar nu staan alle partijen paraat zodat ik mijn boek half november kan lanceren. Ik wil het boek tijdens mijn Opleiding Studiekeuzeadvies voor loopbaanprofessionals op 15 november presenteren. 

Mijlpalen in 2019

Alles komt voor mij in 2019 bij elkaar. Een mijlpaal met 10 jaar GB Studiekeuze, tweede maal de Opleiding Studiekeuzeadvies, mijn gedachtengoed gebundeld in mijn boek Studiekeuze, strategie voor een toekomstwaardige keuze. O ja, en ik ben ook nog 65 jaar geworden. Ik ben er blij mee.

Ben je benieuwd naar de inhoud van mijn boek? In de tweede helft van november is het te koop via mijn website gertieboleij.nl. Daarna ook bij bol.com.

Wil je vooraf nieuwtjes en de verschijningsdatum van het boek “Studiekeuze, strategie voor een toekomstwaardige studie” ontvangen? Vul je naam en e-mailadres dan hieronder in.

[activecampaign form=91]

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *